пʼятницю, 6 травня 2011 р.

Втілюємо проекти

Міська влада Тернополя не раз намагалася наблизити мистецтво до мас. Згадати, до прикладу, ідею картинної галереї в сесійному залі... Та щось ставало на перешкоді реалізації задумів. Кілька місяців тому, коли мер Сергій Надал особисто об’їхав двори міста, з’явилася чергова ідея: розмалювати трансформаторні будки, щоби вони перестали навіювати смуток, а навпаки, звеселяли око. Правда, тоді міський голова говорив про графіті. З деякими змінами задум знайшов реальну підтримку, і ось нині про нього розповідають у новоствореному Фонді розвитку ім. Володимира Лучаковського.
Фонд був заснований ще в лютому цього року. Саме заради сприяння сталому розвитку міста та збереження його природної, історичної та культурної спадщини, а також задоволення і захист соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших інтересів територіальної громади Тернополя. На цьому наголошує голова фонду Володимир Бурий. Досвід не новий. Схожі фонди, пояснює пан Володимир, діють у наших сусідів в Івано-Франківську, а також у Херсоні, Миколаєві. В ідеалі у фонді сподіваються на активне доручення громади до реалізації проектів. «Бути частиною громади — це мистецтво», — каже голова. Водночас реально оцінює, що розворушити громаду може бути не так уже й легко. Але починати з чогось треба, оптимістично додає.
Для початку фонд заопікувався двома проектами. Перший — це конкурс дитячого малюнка «Місто майбутнього очима дітей». Завдяки першому аукціону, на якому продавали малюнки, вдалося зібрати 26 тисяч гривень. У травні триватиме другий етап конкурсу. Підсумки підбиватимуть у жовтні-грудні 2011-го. Підсумки — найцікавіша частина. За гроші, зібрані на аукціоні 5 червня, втілюватимуть одну з дитячих мрій, котра була зображена на малюнку. А дитяча безпосередність, підкреслюють організатори конкурсу, наштовхує дорослих на несподівані архітектурні рішення. Одне слово, у дітей є реальний шанс змінити Тернопіль за власним уподобанням. До речі, роботи ще приймаються...
Інший проект — «Вуличне візуальне мистецтво», що входить до програми «Файне місто Тернопіль». Стартуватиме він 13 травня (за умови гарної погоди) і передбачає незвичний благоустрій чотирьох дворів міста — розмальовування трансформаторних будок. Працюватимуть над ними чотири команди молодих творців. Об’єкт оформлення — це їхня вигадка, розповідає Юлія Бас, виконавчий директор фонду з питань соціальної роботи. Правда, втілити фантазію можна буде після узгодження з громадою. Нічого такого, що ображало би почуття тернополян, на картинах не буде. Ескізи вже є, і пані Юлія кількома словами їх описує. Найважчий для втілення буде той, що розташовуватиметься поблизу магазину «Молоко» в центрі міста. Тут має бути зображення Тернопільського замку. У прохідному дворі по вул. Замковій посеред дитячого майданчика красуватимуться яскраві картинки у стилі «а-ля дитинство». А ось на «Східному» і «Сонячному» творчість прив’яжуть до назви мікрорайонів. На перспективу у фонді хочуть створити оригінальні малюнки для кожного мікрорайону. Чом би потім не проводити екскурсії розмальованими місцями?
Ще краще, якщо вдасться реалізувати найсміливіший задум — 3D малюнок. Ідея наче проста: звичайна картинка на асфальті. Та ось виконана так, що видається об’ємною. Але це поки мрія. Хоча, якщо «фондовики» дотримуватимуться гасла, під яким відбувається конкурс дитячого малюнка, «Мрій і перемагай!», то досягнуть усього задуманого. Правда, без підтримки громади їм таки не обійтися...
Олена ТРЕТЯЧЕНКО.
(газета "Вільне життя")

Немає коментарів:

Дописати коментар